Monday, April 18, 2011

recipe ,yummy!

MARBLE CHEESE CAKE

BAHAN-BAHAN :
  • (A)
  • 1 kilo krim keju
  • 4 biji telur (saiz kecil)
  • 1 biji lemon - diparut kulitnya dan perah jusnya
  • 70 gm tepung serbaguna
  • 300 gm gula halus
  • 100 gm double cream - dipukul sedikit
  • 1 sudu besar jus lemon
  • 20 gm koko

  • (B)
  • 120 gm biskut marie - ditumbuk kasar
  • 120 gm mentega cair

Cara:
  1. Satukan bahan (B) dan ratakan di dalam acuan bulat 'loose base'. Jadikan ini sebagai dasar kek.
  2. Di dalam mangkuk adunan, pukul keju dan gula. Secara perlahan-lahan, tambahkan poula telur sebiji demi sebiji.
  3. Setelah semua bahan bergaul rata, masukkan kulit lemon beserta jusnya. Pukul rata.
  4. Akhir sekali, tambahkan double cream yang telah dipukul sedikit dan tepung.
  5. Tuang adunan ke atas dasar kek (bahan(B)). Tinggalkan sedikit adunan dan gaulkan bersama koko. Corakkan adunan koko ini di atas adunan plain.
  6. Bakar pada suhu 150 darjah selcius selama 2 jam di atas dulang yang mempunyai air (steam). Caranya - sediakan dulang yang diletakkan air, letak pula acuan loose base yang telah diisi adunan kek di tengah-tengah dulang tersebut.
Thanks to this chef :) (klik here)
thank you for reading. xoxo

mine memory ♥