MARBLE CHEESE CAKE
BAHAN-BAHAN :- (A)
- 1 kilo krim keju
- 4 biji telur (saiz kecil)
- 1 biji lemon - diparut kulitnya dan perah jusnya
- 70 gm tepung serbaguna
- 300 gm gula halus
- 100 gm double cream - dipukul sedikit
- 1 sudu besar jus lemon
- 20 gm koko
- (B)
- 120 gm biskut marie - ditumbuk kasar
- 120 gm mentega cair
Cara:
- Satukan bahan (B) dan ratakan di dalam acuan bulat 'loose base'. Jadikan ini sebagai dasar kek.
- Di dalam mangkuk adunan, pukul keju dan gula. Secara perlahan-lahan, tambahkan poula telur sebiji demi sebiji.
- Setelah semua bahan bergaul rata, masukkan kulit lemon beserta jusnya. Pukul rata.
- Akhir sekali, tambahkan double cream yang telah dipukul sedikit dan tepung.
- Tuang adunan ke atas dasar kek (bahan(B)). Tinggalkan sedikit adunan dan gaulkan bersama koko. Corakkan adunan koko ini di atas adunan plain.
- Bakar pada suhu 150 darjah selcius selama 2 jam di atas dulang yang mempunyai air (steam). Caranya - sediakan dulang yang diletakkan air, letak pula acuan loose base yang telah diisi adunan kek di tengah-tengah dulang tersebut.